Vaccinaties honden

Graag gaan we even dieper in op de vaccinaties voor je hond. Welke zijn er, wat is het nut en welke zijn nodig om toegelaten te worden op de hondenschool.

Wat is een vaccinatie?

Vaccineren is een entstof (vaccin) in het lichaam inbrengen. De entstof bestaat uit dode of sterk verzwakte ziektekiemen (microben, virussen of bacteriën) of delen ervan. Het immuunsysteem maakt antistoffen aan. Deze antistoffen blijven in het lichaam aanwezig. Als de echte ziektekiemen het lichaam van uw hond binnendringen, herkent het immuunsysteem die vlugger. De antistoffen die het lichaam dan al heeft door de vaccinatie, kunnen de indringer onmiddellijk neutraliseren. Ook worden er veel sneller nieuwe antistoffen aangemaakt. Niet gevaccineerde honden lopen het risico op ernstige infectieziekten, die levensbedreigend kunnen zijn. Door uiw hond halfjaarlijks, jaarlijks of driejaarlijks te laten vaccineren, kan u hem/haar een optimale bescherming geven tegen deze meestal ongeneeslijke ziekten.

Vaccinatie van je pup

Uw nieuwe puppy begint zijn leven met een gedeeltelijk natuurlijke immuniteit die hij van zijn moeder heeft meegekregen. De pups krijgen van hun moeder gedurende hun eerste levensweken afweerstoffen mee via de moedermelk, maar na het spenen dalen deze afweerstoffen echter snel, zodat uw pup weer gevoelig wordt voor deze ziektes. Vaccineren zorgt voor een stimulatie van het eigen afweersysteem en de opbouw van een goede bescherming. Het is absoluut noodzakelijk om uw pup te laten inenten om haar te beschermen tegen levensbedreigende ziekten en haar zo gezond te houden.
De basisvaccinatie van een pup bestaat uit 3 vaccinaties. Deze worden ideaal gezien gegeven op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Uw hond vaccineren tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest is een aanrader.
De eerste vaccinatie gebeurt meestal bij de fokker en dit als uw pup 6 weken oud is.
• Op 6 weken: puppyenting tegen Hondenziekte en Parvovirose
• Op 9 weken: inenting tegen Parvovirose en Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest.
• Op 12 weken: herhalingsinenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest.

Deze inentingen zijn dus ook nodig vooralleer uw hond toegelaten wordt op de lessen van onze hondenschool.

Na de vaccinatie op 3 maanden leeftijd, wordt de inenting jaarlijks herhaald.

Vaccinaties van je volwassen hond

Een jaarlijkse hervaccinatie (boostervaccinatie) is nodig bij de ouder wordende hond. Het niveau van de afweerstoffen neemt af na een jaar. Het afweersysteem van de hond dient op regelmatige basis terug gestimuleerd te worden, zodat uw hond van een optimale bescherming kan blijven genieten. Voor Leptospirose (de Ziekte van Weil) en Kennelhoest moet je hond jaarlijks gevaccineerd worden.

Om het makkelijker te maken gieten we alles even in een overzichtje:

16 reacties

Laat een reactie achter